Loading cart contents...
View Cart Checkout
Cart subtotal:

Begrippenlijst elektrisch roken

In de elektrische sigaretten branche worden regelmatig moeilijke termen gebruikt. Om u een duidelijk overzicht te geven, is onderstaande begrippenlijst samengesteld.
Mocht u nog steeds vragen hebben twijfel dan niet contact op te nemen via: info@zmoker.nl


AC USB thuislader

Deze lader met USB ingang wordt geplaatst in het stopcontact. Steek de USB kabel van de oplaadbare e-sigaret in de lader om deze op te laden.

 

Accu

De accukeuze van de producten zijn gebaseerd op de levensduur, kwaliteit en formaat van de batterij. Hierdoor heeft u altijd de perfecte match! Alle accu’s hebben een voltage onder de 5 volt.

 

ADV  (All Day Vape)

Deze term wordt gebruikt door elektrische sigaretten rokers voor een e-liquid die lekker gevonden wordt. Uiteraard kan een e-liquid voor de ene gebruiker een ADV zijn terwijl de andere gebruiker deze e-liquid niet graag dampt.

 

Airflow

De airflow is de hoeveelheid lucht die via de clearomizer wordt aangezogen. Er worden steeds meer clearomizers aangeboden die voorzien zijn van een regelbare luchttoevoer (airflow control). Deze clearomizers bestaan uit meerdere losse onderdelen waardoor de levensduur vele malen langer is. De CE4 clearomizer heeft een langere levertijd en de juiste airflow.

 

BCC (Bottom Coil Changeable)

Dit is een coil waarbij het gloeidraad/wick aan onderkant zit.

 

E-roken / analoge sigaret / analoog roken

Met deze benamingen wordt het roken van een traditionele sigaret bedoeld.

 

Base van de verdamper

Dit is het centrale gedeelte waar het gloeidraad aan bevestigd is.

 

Batterij

Elke e-sigaret werk op een batterij. Bij de oplaadbare varianten is het van belang de batterij de eerste keer volledig op te laden en daarna volledig leeg te laten lopen. Om de maximale levensduur van de batterij te garanderen, wordt aangeraden deze handeling zo veel mogelijk aan te houden.

 

Blank cartomizer

Dit is een cartomizer die niet is voorgevuld met e-liquid. De gebruiker dient deze zelf te vullen met een e-liquid naar keuze. E-liquid kopen?

 

Cartomizer

Een cartomizer is een clearomizer die vooraf is gevuld met e-liquid. Omdat het geheel uit één stuk bestaat is deze niet de demonteren te reinigen en te hervullen. Een cartomizer wordt vaak gebruikt voor de kleinere e-sigaretten en heeft meestal de vorm van een filter van de normale sigaret. De cartomizer is verkrijgbaar in verschillende smaken en in 0mg, 6mg, 12mg en 24mg nicotine.

 

Cartridge

De cartridge (tankje) kan bij sommige atomizers worden vervangen in de base van de atomizer. Bij de CE4 clearomizer kan deze niet worden vervangen. Hierdoor zijn er minder losse onderdelen en is de kans op een defect en/of lekkage kleiner.

Center pin / Contactpunt

De pen aan de onderzijde van de clearomizer brengt de verbinding tot stand met de batterij. Via de pen wordt de clearomizer voorzien van stroom. Zorg er voor dat deze verbinding te allen tijde droog blijft.

 

Clearomizer / verdamper

De clearomizer is een kant en klaar bovenstuk van de e-sigaret. In de clearomizer bevindt zich de atomizer. In deze atomizer zit een lontje (wick) in gloeidraad gewikkeld. Het lontje is doordrenkt van de e-liquid die hij heeft opgenomen. Als de e-sigaret wordt geactiveerd zal de gloeidraad verhit worden en het vloeistof verdampen. Doordat de clearomizer een gloeispiraal bevat is het moeilijk te zeggen hoe lang deze meegaat. De gemiddelde levensduur is ongeveer twee tot vier weken maar dit is afhankelijk van het rookgedrag van de gebruiker. U dient de clearomizer te vervangen als u bij het dampen een branderige smaak proeft met voldoende e-liquid in het reservoir. Zorg er ook altijd voor dat u de e-liquid vult langs de rand van de clearomizer en NIET in het centrale inhaleerbuisje.

 

Coil

Element voor verdamping met een lontje of kousje (wick in het Engels) en een gloeidraad, met hier overheen een kunststof ringetje of afdekkapje.

 

Container

Dit is een flesje waar e-liquid in opgeslagen kan worden.

 

Cut-off

Dit is een aanduiding om aan te geven wanneer de batterij automatisch wordt uitgeschakeld. Bijvoorbeeld: de auto cut-off = 10 seconden. Hierbij zal de ingebouwde beveiliging van de batterij na 10 seconden inhaleren automatisch uitschakelen om oververhitting van de clearomizer tegen te gaan.

 

Damp

De rook die bij het elektrisch roken ontstaat wordt damp genoemd.

 

Dampen

Het roken van een e-sigaret noemt men dampen.

 

Disposable

Dit is de Engelse benaming voor wegwerp e-sigaret.

 

DIY (Do it yourself)

Een afkorting uit het Engels die aangeeft dat je zelf de elektrische sigaret en/of e-liquid samenstelt.

 

Drip Tip

Dit is de Engelse benaming voor het mondstuk van de e-sigaret.

 

Dryhit

Dit is de Engelse benaming voor een droog hijsje nemen. Er is sprake van een dryhit als er een hijsje wordt genomen van een e-sigaret met onvoldoende e-liquid in het reservoir, hierdoor ontstaat een verbrande smaak.

 

E-cig

Is de Engelse afkorting van e-cigarette.

 

EFVI

Het EFVI is de afkorting voor European Free Vaping Initiative. Het doel van het EFVI is het uiten van de wens van alle dampers. Het EFVI zal blijven vechten totdat de e-sigaret op een niveau komt die hij verdient! Het  EFVI wilt dat er een regulering komt die niet is gebaseerd op angst door onwetendheid aan wetenschappelijk bewijs maar de werkelijke behoeften van dampers.

 

eGo

Dit is een merknaam van één van de meest bekende en verkochte batterijen voor de elektrische sigaret. Vaak komt ook de term eGo-aansluiting naar voren, dit geeft aan dat de batterij een aansluiting heeft zoals op de eGo batterij. Als een batterij beschik over een universele eGo of eGo/510 aansluiting dan past deze op de meeste clearomizers. 

 

E-Liquid / E-Juice

Dit is de benaming van vloeistof die in een e-sigaret gaat, dit wordt ook wel e-vloeistof genoemd. De samenstelling van e-liquid is voornamelijk en combinatie van propyleen glycol en plantaardige glycerine (PG/VG). De e-liquids zijn verkrijgbaar in verschillende smaken en merken met een nicotinegehalte van de e-liquid varieert tussen de 0mg tot 20mg nicotine. Het is belangrijk dat de e-liquid is voorzien van de volgende aanduidingen: Nederlandse productomschrijving, lotnummer waardoor deze tijdens het gehele productieproces te traceren is, naam van de leverancier en een omschrijving van de gebruikte grondstoffen, productiedatum, aanduiding van datum (ten minste houdbaar tot), Nicotine hoeveelheid en de naam van de exploitant in elke fase van de productie. Wij leveren alleen e-liquid die voldoen aan deze punten.

 

E-sigaret

Dit is de Nederlandse afkorting voor de elektrische sigaret.

 

E-roken

Dit is de Nederlandse afkorting voor de elektrisch roken.

 

E-vloeistof

Dit is de Nederlandse afkorting voor de vloeistof voor de e-sigaret.

 

FDA

Het FDA is de afkorting voor Food and Drug Administration. Het agentschap van de federale overheid bevindt zich in de Verenigde Staten van Amerika en waarborgt de kwaliteit en veiligheid van voedsel. Ook worden medicijnen bewaakt, de behandelingen van bloed, medische producten en toestellen met elektromagnetische straling. Het FDA dwingt de naleving van gedeeltes van de Public Health Service Act af.

 

Flavour

Dit is de Engelse benaming voor de e-liquid (vloeistof).

 

Flooding

Dit is de Engelse benaming voor overstroming. Met deze term wordt aangegeven dat er te veel e-liquid in de clearomizer wordt gedaan, hierdoor kan de clearomizer verzuipen en gaan lekken. Door deze lekkage kan er e-liquid via het luchtkanaal in de mond terecht komen. Het maximale vulniveau kunt u vinden aan de zijkant van de clearomizer.

 

Gier

Het gevoel wat je in de keel krijgt bij het inhaleren van de damp. De gier is een zeer belangrijk element van het dampen en wordt voornamelijk bepaald door het nicotinegehalte in de e-Liquid (vloeistof). De Engelse benaming voor gier is de term throat-hit.

 

Gloeispiraal

Dit is het verwarmingselement in de clearomizer. Zodra de e-sigaret wordt geactiveerd zal de gloeispiraal opgloeien en de e-liquid verdampen.

 

Gurgling

Bij het dampen van een e-sigaret met te veel e-liquid of condens in het luchttoevoerkanaal zal er een borrelend geluid ontstaan, dit geluid noemen we gurgling. Door de gurgling zal de smaak van de damp sterk verminderen.

 

LED light (Light Emitting Diode)

Bij het indrukken van de power knop van de oplaadbare e-sigaret zal het LED lampje oplichten om aan te geven dat de batterij actief is. Ook zal de status van de batterij worden weergegeven met de volgende kleuren.
wit         < 100 %
blauw    <   50 %
rood       <     5 %

 

Lung hit

Een lung hit is als de gebruiker van de e-sigaret een hijs neemt en deze direct in de longen opneemt.

 

MAH (milliampère uur)

De capaciteit van de batterij wordt weergegeven in MAH. Hoe hoger de MAH hoe langer de batterij kan dampen zonder deze op te laden.

 

Mg / ml

Dit is de afkorting voor milligram per milliliter. Bij de e-liquids wordt hiermee het nicotinegehalte aangegeven.

 

MOD (modificatie)

Een MOD is een geavanceerde elektrische sigaret met meerdere functies waarin jezelf een batterij in kunt plaatsen. MOD is een afkorting van modificatie. Een MOD wordt ook vaak APV (Advanced Personal Vaporizer) genoemd. Een MOD is alleen geschikt voor de ervaren damper.

 

PCC (Portable Charging Case)

De PCC is een case die via het stroomnet kan worden opgeladen en worden meegenomen. Hierdoor is de e-sigaret onderweg op te laden zonder gebruik te maken van het stroomnet.

 

Personal Vaporizer

Dit is een andere Engelse benaming voor een e-sigaret.

 

PG (Propyleen Glycol)

De PG waarde in de e-liquid zorgt voor de throat-hit. Hoe hoger de PG waarde hoe sterker de kriebel in de keel is bij het inhaleren van de vloeistof. Ook hebben liquids met een hogere PG waarde een hogere viscositeit en zijn deze dus meer vloeibaar. De standaard verhouding van een e-liquid is 70PG 30VG.

 

Refilling

Dit is een andere Engelse benaming voor het hervullen van de clearomizer met e-liquid.

 

Reverse battery protection

Dit is de beveiliging die schade voorkomt bij het verkeerd plaatsen van de batterij in de lader.

 

Propyleenglycol

Propyleenglycol is één van de stoffen in een elektronische sigaret. Deze stof wordt niet alleen gebruikt in de voedings-, cosmetische, farmaceutische en kunststofindustrie, maar ook als middel om tabak vochtig te houden. Het grootste deel van de stof wordt tijdens het roken overgebracht naar de rook in hoeveelheden die groot genoeg zijn om de luchtwegen en ogen te irriteren. De stof bevindt zich ook in de rookpluim van een sigaret en dus kunnen zowel rokers als niet-rokers hieraan worden blootgesteld. Ook kunnen bij de verbranding schadelijke, mogelijk kankerverwekkende stoffen ontstaan (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, 2012). Onbekend is of deze effecten ook optreden bij blootstelling aan de damp die (bij lagere temperatuur) vrijkomt bij gebruik van een elektronische sigaret , dit wordt momenteel onderzocht.

 

RBA (Rebuildable Atomizer)

Engelse term voor een verdamper waarbij vele onderdelen kunnen worden vervangen. Het maken/wicken van de coil doet de gebruiker zelf, dit is bedoeld om het dampen op langer termijn zo voordelig mogelijk te maken. Ook kunnen de verdampers gerepareerd worden indien dit nodig is. De prijs van de RBA onderdelen is vaak iets hoger, maar op langer termijn verdient het zichzelf terug.

 

Short circuit protection

Dit is de beveiliging die schade voorkomt bij kortsluiting.

 

Smoke juice

Dit is een andere Engelse benaming e-liquid.

 

Starter kit

Dit is een complete zet om direct te starten met het gebruiken van uw e-sigaret. Wel dient u een flesje e-liquid bij het product toe te voegen.

 

Throat-hit

Dit is een andere Engelse benaming voor de kriebel in de keel die men krijgt bij het inhaleren van de e-liquid. De throat hit kan verhoogd worden door het nicotine gehalte te verhogen, maar dit is minder gezond dan een lager gehalte en maakt ook alles meer verslavend. Door de PG waarde te verhogen kan dezelfde throat hit bij een lager nicotine gehalte gerealiseerd worden.

 

USB lader

De (AC, USB) oplader voor de batterij van de E-Sigaret.

 

USB thuislader

De ideale thuislader om uw e-sigaret mee op te laden.

 

Vape / Vaping

Dit is een andere Engelse benaming voor het dampen van de e-sigaret.

 

Vapor

Dit is de Engelse term waarmee de hoeveelheid damp wordt aangegeven die de e-liquid produceert bij een gemiddeld hijsje van de e-sigaret.

 

VG (Vegetable Glycerin)

Dit is de Engelse benaming voor de plantaardige glycerine en is de basisvloeistof voor e-liquid. Dit is de drager voor de aroma’s en eventueel de nicotine. VG zorgt voor de rookontwikkeling van de e-liquid. Hoe hoger de VG waarde hoe meer rook er vrij zal komen bij het dampen van de vloeistof. De standaard verhouding van een e-liquid is 70PG 30VG.

 

Verdamper

De verdamper is de Nederlandse benaming voor de clearomizer.

 

Wegwerp e-sigaret

Deze e-sigaret is direct klaar voor gebruik. De e-sigaret is al gevuld met e-liquid en accuspanning waardoor deze niet hoeft te worden gevuld. Als het maximale aantal hijsjes is gehaald kan de e-sigaret worden weggegooid.

A

Accu

De accukeuze van de producten zijn gebaseerd op de levensduur, kwaliteit en formaat van de batterij. Hierdoor heeft u altijd de perfecte match! Alle accu’s hebben een voltage onder de 5 volt.

 

ADV  (All Day Vape)

Deze term wordt gebruikt door elektrische sigaretten rokers voor een e-liquid die lekker gevonden wordt. Uiteraard kan een e-liquid voor de ene gebruiker een ADV zijn terwijl de andere gebruiker deze e-liquid niet graag dampt.

 

Airflow

De airflow is de hoeveelheid lucht die via de clearomizer wordt aangezogen. Er worden steeds meer clearomizers aangeboden die voorzien zijn van een regelbare luchttoevoer (airflow control). Deze clearomizers bestaan uit meerdere losse onderdelen waardoor de levensduur vele malen langer is. De CE4 clearomizer heeft een langere levertijd en de juiste airflow.

 

Aroma

De aroma’s worden gebruikt om smaak aan de e-liquid te geven. Omdat de aroma’s (noch de dragerstoffen) niet worden beschouwd als additieven is het niet verplicht om deze met een code te specificeren, ook hoeft de samenstelling niet op een etiket te worden vermeld. De algemene vermelding ‘aroma’ is voldoende.

 

ATOMIZER

De atomizer is de behuizing voor het gloeidraad in de e-sigaret. Het gloeidraad verwarmt de e-liquid en zorgt dat deze wordt omgezet tot damp.

 

ATTY

Dit is de veel gebruikte Engelse afkorting voor de atomizer.

 

AUTOMATISCHE E-SIGARET

Deze e-sigaretten worden niet geactiveerd door een knopje maar door het nemen van een hijs. Doordat u een hijs neemt, ontstaat er een lichte cacuum in de e-sigaret waardoor het systeem wordt geactiveerd.

B

BCC (Bottom Coil Changeable)

Dit is een coil waarbij het gloeidraad/wick aan onderkant zit.

 

BASE VAN DE VERDAMPER

Dit is het centrale gedeelte waar het gloeidraad aan bevestigd is.

 

BATTERIJ

Elke e-sigaret werk op een batterij. Bij de oplaadbare varianten is het van belang de batterij de eerste keer volledig op te laden en daarna volledig leeg te laten lopen. Om de maximale levensduur van de batterij te garanderen, wordt aangeraden deze handeling zo veel mogelijk aan te houden.

 

BLANK CARTOMIZER

Dit is een cartomizer die niet is voorgevuld met e-liquid. De gebruiker dient deze zelf te vullen met een e-liquid naar keuze. E-liquid kopen?