Tieners die elektrische sigaretten roken hebben twee keer zoveel kans om later normale sigaretten te gaan roken dan jongeren die nog nooit een e-sigaret hebben geprobeerd.

ONDERZOEK E-SIGARET

Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Southern California.

Volgens tabaksexpert Nancy Rigotti van het Massachusetts General Hospital biedt het onderzoek het beste bewijs tot nu toe dat het gebruik van de nepsigaret ook daadwerkelijk roken stimuleert.

“Het brein van een adolescent is extra gevoelig om verslaafd te raken aan nicotine”, zegt Rigotti. De elektrische sigaret bevat vloeibare nicotine die als damp wordt geïnhaleerd. Ongeveer twee miljoen Amerikaanse jongeren rookten in 2014 elektrische sigaretten, een verdrievoudiging van een jaar eerder.

Voor het onderzoek werden 2.500 niet-rokende veertienjarige scholieren in Los Angeles ondervraagd. Van de 220 leerlingen die bij de start van het onderzoek al eens e-sigaretten hadden gerookt, bleken er een jaar later naar verhouding twee keer zoveel echte sigaretten te roken. Onder deze groep waren bovendien drie keer zoveel rokers van waterpijp en vier keer zoveel sigarenrokers.

Bron: nu.nl