Veel mensen stappen over naar elektrisch roken en willen weten hoeveel ze “eigenlijk” aan het roken zijn in vergelijking met gewone sigaretten. Dit wordt vaak gedaan aan de hand van de hoeveelheid nicotine in die zich in de e-liquid of elektrische sigaret bevindt. Deze vergelijking slaat eigenlijk nergens op. Hieronder lees je waarom.

Bij het elektrisch roken krijg je geen toxische stoffen meer binnen wat je wel met de ‘normale’ sigaret binnen krijgt, waarom dan al die berekeningen? Nicotine is het verslavende bestandsdeel in een sigaret, maar hoeveel inhaleer je hiervan? Hoe verslaafd ben je?

Lees hier hoe verslaafd je ben.

Op een gewoon pakjes sigaretten zie je staan hoeveel nicotine deze bevatten, de hoeveelheid geeft het aantal mg nicotine per gram tabak weer. Op een pakje normale sigaretten staat 0,8mg, dit betekend niet dat er 0.8mg nicotine in één sigaret zit. Eén sigaret bevat 0,85 gram tabak waardoor er dus 0,8×0,85=0,68mg nicotine in één sigaret zit. In werkelijkheid blijkt echter vaak dat er meer nicotine in sigaretten zit dan daadwerkelijk wordt vermeld.

Om een goed en makkelijk beeld te schetsen gaan we er gewoon van uit dat er één sigaret ongeveer 0.8mg nicotine zit, en in een pakje van 20 dus 16mg.

Elektrische sigaretten worden gevuld met e-liquid, een e-liquid percentage van 1,6 of 16mg/ml betekend dat er 16mg nicotine in zit. Vaak gebruiken veel leveranciers en fabrikanten de slogan ‘“vergelijkbaar met 1 pakje gewone sigaretten”. Dit klinkt logisch maar dit is niet zo. De vloeistof die in het flesje of in de elektrische sigaret zit komt namelijk niet overeen met één pakje sigaretten. De  nicotine die in het lichaam zal opgenomen worden via een elektrische sigaret ligt beduidend lager dan bij een gewone sigaret. De nicotine die je opneemt uit een 36mg (tot 19mg is legaal in Nederland) e-sigaret is te vergelijken met de opname uit een normale 0.8mg sigaret. Dit komt omdat de damp van een elektrische sigaret niet zo diep in de longen penetreert als de rook van een tabakssigaret. De partikels van de damp zijn groter dan de partikels van traditionele rook, hierdoor wordt er minder nicotine geabsorbeerd door de longen. Ook neigen de stoffen PG (Propyleen Glycol) of VG (Vegetable Glycerine) zich chemisch te verbinden met de nicotine. Deze stoffen zorgen voor de rookontwikkelingen en de “Throat Hit”. Het lichaam heeft dus meer moeite om de nicotine te extraheren uit damp dan uit gewone rook. Daarnaast is de kwaliteit e-liquid die je gebruikt ook van groot belang. Wij bieden alleen de beste e-liquids die voldoen aan de strengste eisen van de NVWA.
Koop hier deze e-liquids.

Al deze punten verklaren waarom het enige tijd in beslag neemt wanneer elektrische roker hetzelfde verzadigingsgevoel bereikt als een traditionele roker.

Met de bovenstaande factoren in acht te hebben genomen, zou een gemiddelde e-roker die 1ml a 2 ml e-liquid met een sterkte van 16mg/ml per dag verbruikt ongeveer een 0,5 tot 1 pakje normale sigaretten roken. Hierbij zijn we van het “Worst Case Scenario” uitgegaan waarbij de opname van een elektrische sigaret de helft is. Hierbij zijn we uiterst voorzichtig met deze bewering. In het algemeen wordt aangenomen dat de opname van nicotine bij e-roken ongeveer 1/3e is. Hierover kunnen we bij gebrek aan wetenschappelijk bewijs geen verdere uitspraken over doen. In de onderstaande tabellen hebben we nog even alles op een rijtje gezet. Hierbij zijn we uitgegaan dat je ongeveer 150 keer kan inhaleren van een verdamper/clearomizer van 1ml (praktijktesten), en 10 keer kan inhaleren van een gewone sigaret (praktijktesten).

Wat geven de onderstaande  tabellen aan?
Eén keer inhaleren van een elektrische sigaret met 12mg levert in theorie evenveel nicotine als één keer inhaleren van een 0.8mg (normale) sigaret. Ook wordt in de tabel waargenomen dat een 36mg elektrische sigaret daadwerkelijk overeenstemt met een gewone 0.8mg sigaret. In de theorie komt het verbruik van 1ml e-liquid a 16mg nicotine overeen met het roken van één pakje van 20 gewone 0.8mg sigaretten. In de praktijk is 1ml met 16mg nicotine ongeveer 1/3 van een normaal pakje sigaretten.

e-sigaret vs normale sigaret

 

 

 

e-sigaret vergelijk met normale sigaret