Waarom zal de overheid het e-roken stimuleren als het de staat ongeveer 3.000.000.000 euro per jaar oplevert? Hieronder staan de feiten over het gebruik van de e-sigaret.

De leeftijdsverhoging die plaats heeft gevonden is heel goed alleen zal het geen effect hebben op het gebruik van de e-sigaret. De beginnende roker zal nooit beginnen met e-roken maar zal grijpen naar een traditionele sigaret. Het gebruik van de e-sigaret moet gezien worden als middel om te stoppen met roken en niet als rookvervanger.

Vele onderzoeken van e-sigaretten met nicotine concluderen dat het gebruik 100-1000 keer minder schadelijk is dan een traditionele sigaret.

De ingrediënten van de vloeistof (e-liquid):

PG (propyleenglycol) wat voor de rook ontwikkeling zorgt. Deze stof komt ook voor in rookmachines, medicijnen en elektrische astma inhalers. Propyleenglycol heeft een kookpunt van 188,2 graden.
VG Vegetable glycerine zorgt voor de keelkriebel (Throat Hit). Vegetable glycerine komt vaak voor in voedsel als smaakmaker en heeft een kookpunt van 290 graden.
Natuurlijke smaakstoffen
Nicotine

Veel instellingen waaronder de media beweren vaak dat de e-sigaret veel schadelijker is dan er wordt beweert.

De feiten van e-roken.

1. Bij 280 graden zal de stof Acroleïne worden ontwikkeld wat zeer giftig is, maar omdat onze e-liquid op basis van minimaal 50% propyleenglycol is zal er een kookpuntverlaging plaats vinden. Hierdoor zal er nooit een Acroleïne ontwikkeling plaatsvinden.

2. De propyleenglycol wordt door het lichaam perfect afgebroken alleen moet je er niet teveel van binnenkrijgen. De ADI (aanvaardbare dagelijkse inname) is 25mg/kg lichaamsgewicht. Dit is bij een persoon van 80kg 2 gram. Als je veel dampt (3ml per dag) van een e-liquid met 70% propyleenglycol dan komt je ongeveer uit op een 0,5 gram. De eerste symptomen bij een te hoge ADI is spierpijn, dit komt omdat de propyleenglycol zich teveel ophoopt.

3. De natuurlijke smaakstoffen van onze e-liquids zijn onschadelijk

4. De nicotine in een e-liquid is een zeer verslavend middel, wanneer je niet verslaafd ben aan roken of e-roken raden wij het af of te gaan dampen. Uit onze berekeningen komt naar voren dat 3ml e-liquid met 18mg/ml nicotine overeenkomt met ongeveer 20 traditionele sigaretten qua nicotine. Omdat de e-liquid van een e-sigaret minder goed wordt opgenomen door de longen is het niet te vergelijken met het roken van een traditionele sigaret. Om dit gevoel toch te evenaren raden wij aan om rustig en 3 x langer te inhalen dan bij het normale roken. Ook zit het verschil in de ammonia die sigarettenfabrikanten toevoegen om de nicotine. Deze stof zorgt ervoor dat de nicotine sneller wordt opgenomen door de hersenen waardoor het nog verslavender werkt.

De conclusie.

De damp van een e-sigaret veel minder schadelijk dan de rook van een traditionele sigaret. Toch moet de e-sigaret niet gezien worden als rookvervanger maar als een manier om te stoppen met roken.